ПОСАО : Контролор лета (видео)

Контролор лета је једно од најодговорнијих занимања у авио саобраћају. Њихов задатак је да омогуће безбедно одвијање летова у простору за који су надлежни. У исто време, овај посао спада у најбоље плаћене, где се месечно заради и до 500.000 динара.Шира слика: За овај посао је важно поседовати вештину брзог размишљања и доношења одлука, доброг…

У небо гледају нетремице. Са београдског торња високог 75 метара дoчекују и испраћају авионе. Они су гарант да ће летелице у ваздушну луку пристати и из ње се винути на најбољи могући начин. Тим броји најмање шест контролора лета, укључујући и шефа, који прати све параметре и брине се да се ништа непредвиђено не деси.

У обзир се узима прогноза саобраћаја, времена, ограничења у простору… Његов посао је да на бази података које је добија у току рада, организује смене и успостави организацију која ће омогућити и контролорима летења и корисницима услуга, посадама, да испуне своје задатке како су и планирани.

„Смена траје осам сати, али максималан рад на позицији контролора летења у торњу је три сата“, објашњава за портал Градитељи.рс, Слободан Курћубић, директор Сектора за терминалне и аеродромске контроле летења Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА. „После тога одлазе на одмор, и у тим просторијама се одморају, опусте и ревитализују концетрацију, припреме за следећи фрејм који им је планиран распоредом рада“.

Пре смене, шеф  формира распоред рада, у односу на потребе система. Рад у свим деловима СМАТСА организован је 24 часа дневно.

“ СМАТСА има 350 контролора са важећим овлашћењима у свим јединицама Контроле летења. У аеродромској контроли летења Београд 35 контролора перманентно ради, а још 25 људи поседује овлашћење за обављање овог посла. Они су распоређени на другим радним местима и по потреби се ангажују. Најчешће током обука и дошколовавања, односно одсуства контролора због едукација. Контролор учи цео живот. То је специфична професија која захтева доношење одлука у реалном времену, често у најкраћим могућим временским оквирима. Ти људи носе одговорност за људске животе. Њихова је задатак да у складу са свим прописаним стандардима обезбеђују редовност, а пре свега безбедност ваздушног саобраћаја“, објашњава Курћубић.

Њихов посао je, додаје он, комплексан, захтеван и веома стресан. Јер, од њиховог знања, посвећености, пажње, концетрације зависе и животи људи.

„Контролори су перманентно изложени стресу,  за који смо и припремљени“, истиче Курћубић. „Они су обучени да у свакој ситуацији реагују тимски, спроводећи све процедуре. Чак и у неочекиваним околностима, они су оспособљени да делују рутински и у сарадњи са посадама авиона сигурно и безбедно спусте ваздухоплов“.

Ни смене екипа контролора, не сме нико да осети. Чак ни пилоти и посада авиона. Само се у једном тренутку  промени глас који стиже из контролног торња. Нова смена мора да буде упућена у сваки детањ.  Упознаје се са свим органичењима, временском ситуацијом, радовима који су активни.

„Знање контролора је његово најбоље оружје против стреса. Наравно, после три сата проведених за пултом, током којих је потребна пуна концетрација сваког секунда, они иду на одмор и опуштање“, закључује наш саговорник.

Место где се  контролори одмарају после трочасовног надгледања неба зову „шок соба“. Постоји пушачки и непушачки  део. Ту имају кухињу да припреме себи оброк, да се опусте у софама или да одиграју неку игрицу, ако то пожеле.

Тим аеродромских контролора је веома млад. Просек је 35 година. Укупно у СМАТСИ просечан контролор има 38 година. Професија контролора летења није искључиво везана за мушкарце. Око 30 одсто контролора СМАТСА су жене. Њихов број варира из године у годину, али даме својим радом и залагањем често потврђују да посао контролора обављају и боље од мушкараца.

Повезане вести