После 20. година креће реконструкција КЦ Србије

foto: beobuild

Ускоро почињу радови на изградњи нове куле и реконструкцију постојећег објекта Клиничког центра Србије, у шта ће бити уложено око 110 милиона евра.Зашто је важно: Пацијенти ће, по завршетку радова, бити у прилици да се лече у велелепној згради са најбољом опремом, а лечиће их најстручнији лекари и медицинске сестре.

Рад Клиничког центра је тако организован да, и поред радова, неће бити заустављен пријем пацијената у ову установу. Иначе, у овој установи се годишње лечи око милион пацијената.

Радови су финансирани из повољног кредита Европске инвестиционе банке, који је намењен не само за КЦС, већ и за обнову КЦ Ниш, КЦ у Новом Саду и КЦ Крагујевац. Осим из овог кредита, новац је обезбеђен и из буџета Републике Србије.

За израду мастер плана, идејног и главног пројекта било је потребно 12 година.

Планирана динамика предвиђа да радови на овом објекту буду завршени за три године, а набавком најсавременије опреме Србија ће добити једну од највећих и најмодернијих клиника у Европи.

Подсетимо, прва одлука о изградњи КЦС донета је 1973. године, радови су почели 1976. године, а зграда Поликлинике отворена је 1987. године.

Овај пројекат ће се одвијати у две фазе:

Прва фаза ће трајати 36 месеци и у тој фази ће бити добијена значајна здравствена инфраструктура, док ће у другој фази бити направљена озбиљна инфраструктура у оквиру које ће бити добијено 1.200 кревета, од тога 200 за интензивну негу, а 72 за дневну болницу.

У оквиру прве фазе, грађани ће добити сада завршених 30.000 квадрата у чије опремање ће се уложити 70 милиона евра.

Европска инвестициона банка се 2006. године обавезала да ће финансирати четири клиничка центра у Србији.

Очекује се да грађевински радови крену у септембру. Уговор је потписан, а извођачи имају обавезу да до 24. августа доставе банкарску гаранцију Европској инвестиционој банци, која финансира пројекат.

Извођачи радова биће конзорцијум који чине GH Holding и Delta inženjering, а планирано је радови буду завршени у 2022. години.

Повезане вести