После седам година опет пругом Нови Сад – Зрењанин – (видео)

foto: Prtsc You tube

После седам година паузе поново су кренули возови између Новог Сада и Зрењанина, након што је  „Инфраструктура железнице Србије“ обновила 95 километара ове пруге. Зашто је важно: Мештани 15 насеља на овој траси поново имају редован и поуздан превоз.

Радови на овој деоници су били вредни 5,5 милијарди динара.

Пре реконструкције, возови су овом пругом ишли просечно 20 до 30 километара на сат, на појединим деоницама тек десет километара на сат, због чега је саобраћај и обустављен пре седам година. Данас овом трасом возови иду 80 километара на сат, а грађани путују новим руским дизелмоторним возовима.

Повећана је и носивост пруге којом ће зрењанинска привреда добити најефикаснији транспорт робе ка Новом Саду, Београду и југу Србије.

Саобраћај путничких  композиција био је обустављен због лошег стања железничке инфраструктуре, чиме је петнаестак места између ова два града остало без до тада најбоље саобраћајне везе. Све те варошице у Јужнобачком и Средњобанатском округу повезала је опет железничка линија између Новог Сада и Зрењанина, а становници Лукићева, Орловата, Фаркаждина, Перлеза, Титела, Шајкаша, Каћа и других места дуж ове пруге поново ће имати редован и поуздан железнички превоз.

„Инфраструктура железнице Србије“ ове године реализује пројекте текућег одржавања пруга у дужини од 250 километара, који су по обиму већи него што је до сада урађено на српским пругама у последњих 25 година. Ово железничко предузеће ће ове године издвојити око две милијарде динара сопствених прихода за текуће одржавање пруга и других инфраструктурних објеката у Србији.

video: Infrastruktura Železnice Srbije

Повезане вести