Потписан уговор за изградњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге

Foto Putevi Srbije

На самиту председника владе Кине и 16 земаља централне и источне Европе потписан је комерцијални уговор за изградњу ауто-пута од Прељине до Пожеге на друмском Коридору 11, дужине 30,9 километара.Зашто је важно: Комерцијални уговор обухвата пројектовање и извођење радова на изградњи 30,9 километара ауто-пута од Прељине до Пожеге, у пуном профилу, при чему скоро трећину…

Вредност уговора је 450 милиона евра и представља корак даље ка уговору о финансирању и почетку изградње ове деонице ауто-пута на Коридору 11. У питању је тешка деоница, са пуно тунела и мостова, али завршава се документација, креће у експропријацију, па се очекује да радници буду на градилишту у мају.

Тренутна вредност инфраструктурних пројеката са НР Кином шест милијарди евра, као и да ће реализација уговора о изградњи ауто-пута од Прељине до Пожеге ојачати регионално повезивање.

Изградња ауто-пута од Прељине до Пожеге није само питање повезивања са Црном Гором, већ отвара могућност да се крене даље у изградњу ауто-пута ка Босни и Херцеговини, да се регионално повезују, што је од стратешког значаја за Србију, јер ће донети нове инвестиције и омогућити бољи проток људи и робе него до сада.

Повезане вести