Потписано: Овако изгледа „дрон камиказа“ који на лето стиже у Србију (фото+видео)

Представници Министарства одбране потписали су са компанијом EDGE из УАЕ уговор о куповини систем дронова Halcon RW-24. Очекује се да систем стигне у Србију почетком лета.Зашто је важно: Реч је о савременом концепту ваздухопловне технике – паметна муниција, који ће допринети бољој опремљености Војске Србије, али и унапређењу наших система, попут „Гаврана“.

„Паметна“ муниција, којa је управо набављена за нашу земљу, подразумева дејство великог броја дронова по унапред задатим циљевима. Зову их „дроновима самоубицама“ или „дроновима камиказама“, јер за разлику од уобичајне примене борбених беспилотних летелица, ова врста наоружања се не враћа на земљу, већ се уништава у дејству. Називају је и „паметном“ муницијом, јер је њихова важна карактеристика способност да ројеви дронова у лету чекају задати циљ, а затим, по његовом појављивању, дејствују и неутралишу га.

foto: prtsc/EDGE

Брзина крстарења ових летелица је 125 километара на сат, домет је 280 километара, док је време развоја до 20 минута. За максималну прецизност, систем за навигацију и контролу лета RW-24 користи глобални навигациони сателитски систем GNSS, који комбинује са GPS, GLONASS и другим сателитским навигационим системима.

Неке од српским компанија из сектора војне индустрије учествују у производњи компоненти ове летелице. Пре свега, бојеве главе за RW-24 испоручује Слобода Чачак, док електро-оптички систем стиже из Телеоптика из Земуна.

video: EDGE/ Halcon

Повезане вести