ПРЕДСТАВЉАМО: Најуспешније српско оружје – самоходна хаубица Нора Б52 – (фото+видео)

Самоходна хаубица „Нора“ најпознатије је српско савремено наоружање и један од најуспешнијих развојних пројеката oдбрамбене индустрије Србије. До сада је произведено више од стотину комада овог оруђа, које користи Војска Србије, као и више страних армија.Шира слика: Ова хаубица међу главним је адутима за повећање борбене способности наше војске и средство са највећим извозним потенцијалом.…

„Нора“ је у технолошком смислу у самом светском врху развоја и производње савремених артиљеријских средстава. Реч је о квалитету челика, технологији производње цеви, затварача, електронских и хидрауличних подстистема, компонената муниције, барута, упаљача, експлозива, пројектила… Све то српској хаубици даје перформансе за респект у светским размерама.

Захваљујући вишедеценијском раду инжењера, „Нора“ данас има домет од 40 километара, што је аутоматски сврстава у артиљеријску елиту – свега неколико држава на свету производи самоходно наоружање оволиког домета. Њену окосницу чини топ калибра 155 милиметара, смештен у куполи на шасији точкашког возила „Камаз 6560“, са погоном 8х8. Наоружана је и митраљезом 12,7 милиметара, топом 20 милиметара и бацачем димних кутија М-79.

Основна намена овог, по много чему јединственог оруђа, је ватрена подршка сопственим јединицама, остваривањем снажне, брзе и изненадне ватре по циљевима на великим даљинама. Зависно од муниције која се користи, „Нора“ неутралише непријатељску живу силу, ватрена средства, снаге ваздушног десанта. Ефикасно уништава командна места, центре везе, складишта, аеродроме, позадинске базе и све друге циљеве у дубини непријатељске територије. Овим системом елиминишу се артиљеријска оруђа, минобацачи, оклопна возила, руше се препреке и праве пролази у минским пољима.

Артиљерија је најрањивија у тренутку дејства на борбеном положају, а „Нора“ је тај ризик свела на минимум, јер јој је из покрета до тренутка дејства и обратно потребно свега 1,5 минута. Одликује је висока аутоматизација, а од муниције садржи 12 пројектила и барутних пуњења у аутоматском пуњачу, као и 24 гранате у магацину, који је њен саставни део. Брзина гађања је четири метка у минути, а оруђе користи више типова пројектила, зависно од циљева на које се дејствује.

Оруђе је опремљено најсавременијим радио-уређајима и системом за управљање ватром, са могућности ГПС позиционирања, што омогућава брзо усмеравање и одређење елемената за гађање за свега неколико секунди.

Самоходну хаубицу производи „Југоимпорт СДПР“, који је и заокружио њен развој који траје још од осамдесетих година. Од почетног задатака – модернизације совјетског концепта вучне хаубице калибра 152 милиметра, који је постављен пред стручњаке Војнотехничког института у Жаркову, стигло се до њеног постављања на возило, да би се променом калибра, аутоматизацијом и применом савремене технологије дошло до најсофистициранијег наоружања које се производи у Србији. Актуелна верзија „Норе“ је већ пета генерација овог оруђа.

Српска хаубица производи се у „Југоимпортовој“ фабрици „Борбени сложени системи“ у Великој Плани, а испоруком првих шест комада Мешовитој артиљеријској бригади у Нишу, 2019. године ушла је у наоружање Војске Србије. Потписивањем стратешког уговора о модернизацији оружаних снага, број испоручених оруђа порастао је на 18. Планирано је да наша војска буде наоружана са 36 „Нора“, чиме би била комплетирана два пуна дивизиона.

Домаћа хаубица у различитим верзијама извезена је у Мјанмар, Кенију и Бангладеш. Први пут, Србија је своје наоружање извезла и у Европску унију, прецизније – Кипар је за своје оружане снаге наручио 24 српска оруђа. „Нора“ је презентована и потенцијалним купцима у САД и Уједињеним Арапским Емиратима.

У току је и рад на студијама за развој нове варијанте „Норе“, која би имала још већи домет и већу брзину гађања. „Југоимпорт“ је 2017. године представио усавршену верзију самоходне хаубице – систем „Александар“, са дометом од максимално 62 километра.

video Yugoimport SDPR

Повезане вести