Представљен први модернизовани Миг-29 СМ са комплетним наоружањем

foto: Ministarstvo odbrane

Модернизовани авион „Mиг 29“ са ознаком „СМ“ своју промоцију имао је на приказу новог наоружања Војске Србије „Штит 2022“ одржаном на војном аеродрому „Пуковник пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Јавности је приказана и готово целокупна палета наоружања набављена за овај авион.Зашто је важно: Ескадрила „Мигова“ 29 модернизацијом која је у две фазе трајала више од…

Наоружање и опрема која је успешно интегрисана током последње две године омогућава „Mигу 29“ да успешно обавља „Air polishing“, као и да прихвати ваздушну борбу са непријатељским летелицама на великој дистанци. Такође, може ефикасно да се користи као подршка снагама на земљи. Све заједно, ови авиони добили су способности које никада код нас нису имали, што представља значајно појачање Војске Србије.

Највећа узданица српских „Mигова“ у будућем ваздушном боју биће ракета ваздух-ваздух Р-77 домета око 80 километара. Реч је о руском пандану чувених америчких пројектила АМРААМ, а сматра се да припада самом врху ваздухопловног наоружања. Једна летелица моћи ће да носи до шест ових пројектила средњег домета. Намењени су за дејства на непријатељске циљеве, без визуелног контакта и у свим метео условима. Ракета има инерцијално и активно радарско самонавођење, што поједностављено значи да се после лансирања сама наводи на циљ.

foto: Ministarstvo odbrane

На листи новог вођеног наоружања које ће носити модернизовани српски „Mигови“ је ракета „ваздух-ваздух“ Р-27, савременог типа, чији је домет и до 130 километара. Војска Србије донедавно је располагала само старијим типом ових пројектила, купљеним у ЈНА, али и 2008. године, чији је домет био двоструко мањи – око 60 километара.

Могућности употребе авиона „Mиг 29“ драстично су повећане набавком ракете „ваздух-земља“ Х-29, која има телевизијско навођење и домет до 30 километара. Овај пројектил успешно уништава тврдо утврђене положаје, бункере од армираног бетона, мостове и друге објекте. Једна „двадесетдеветка“ може да полети на задатак са две ове ракете.

У оквиру модернизације, „Mигови“ су унапређени у домену детекције циљева, интеграције савременог наоружања и противелектронске заштите, а набављено је и више од 30 система земаљске опреме, неопходне за пуну употребу ових летелица.

Повезане вести