Представљено ново домаће оклопно борбено возило М-20 MRAP

foto: Ministarstvo odbrane

Ново оклопно борбено возило М-20 MRAP 6×6, у потпуности развијено и конструисано у српским војним институтима и фабрикама, промовисано је у кругу фабрике „Застава ТЕРВО“ у Крагујевцу. Зашто је важно: Завршетком прототипа овог транспортера Србија се сврстала у круг од десетак држава у свету које раде на развоју и производњи ове врсте војних возила.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.Ново борбено оклопно возило је са погоном на свих шест точкова, типа MRAP (Mine Resistant Ambuch Protected) и направљено је на платформи шасије ФАП-а 2228 која се већ користи у наоружању Војске Србије. На тој платформи направљеа је оклопна варијанта намењена превозу пешадијских јединица и истурања ради дејства у урбаној средини.

Говорећи о нивоима заштите, поручник Лазар Стојнић из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, који је руководилац пројекта развоја овог возила, уз основни ниво заштите, развијен је и додатни модуларни оклоп, који ће бити коришћен у зависности од намене коју возило буде имало у Војсци Србије.

Нови оклопњак одликује велики капацитет путника – поред возача и двојице војника у кабини, у транспортном делу превози девет војника.

Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, нови транспортер има турелу калибра 12,7 милиметара и отворе на бочним странама и крову као пушкарнице за посаду које се налази унутра и које може да дејствује из унутрашњости возила. Реч је о комплетно оклопљеном возилу које пружа заштиту посади и које са доње стране има противминску заштиту.

Возило које је резултат заједничког рада инжењера Војнотехничког института, Заставе ТЕРВО и ФАП-а, има карактеристике модуларности које ће омогућити да се преради у различите намене, за превоз тешког терета, рањених итд. Моћи ће да носи различите врсте наоружања, а са аспекта логистике битно је да су ово све компоненте које се у највећем броју производе у нашој земљи.

Повезане вести