Припрема за градњу „Тиршове 2“

foto: Bexel Consuting

Мајстори су заузели позиције на локацији будуће дечје клинике. Почела је изградња нове болнице за децу, и то радовима на ископној јами.Зашто је важно: Најмање три деценије нису улагана значајна средства у дечје здравство, а нова болница је одавно потребна.

Вредност радова прве фазе изградње нове дечје болнице процењена је на 6,2 милиона динара. Овај део посла би требало да траје  210 дана.

Нови објекат налазиће се 400 метара од постојеће зграде “Тиршове”. Парцела на којој се гради нова болница налази се у кругу Клиничког центра Србије, на делу уз сам ауто-пут.

ДОГАЂАЈ ЗНАЧАЈАН ЗА ЕВРОПУ
Зграда Дечје клинике у данашњој Тиршовој улици грађена је 1936. године. Тада је то био најзначајнији догађај у Европи. Завршена је пред сам Други светски рат. Зграда је била велелепна за то време и међу најлепшим дечјим клиникама на Старом континенту.
 

Ради се и нова приступна саобраћајница до ауто-пута у дужини од 365 метара. Када радови на клиници буду завршени, до ње ће бити могуће доћи директно са ауто-пута, а биће изграђен и велики број паркинг-места.

За лечење деце ће на располагању бити скоро 40.000 квадрата. Биће организоване савремене службе за најтеже пацијенте, али ће циљ бити да деца што краће буду у болници. Објекат ће имати три подземна нивоа где ће бити гараже, затим два сутерена, приземље и још пет спратова. Укупно 60.000 квадратних метара, од чега је 40.000 квадрата медицинског простора.  У дневним болницама ће бити 50 кревета, а сама болница имаће 20 различитих поликлиничких амбуланти. Планира се девет операционих сала. Све сале биће опремљене најсавременијом медицинском опремом.

У наредне две до три године „Тиршова два“ ће бити завршена. Градњу финансира Европска централна банка. За опремање и изградњу нове клинике, Централна европска банка одредила је 54 милиона евра.

Повезане вести