Пробијена цев тунела „Бели поток“ на обилазници око Београда

Foto: MGSI

Пробијена је прва цев тунела „Бели поток“, дугог 360 метара, на обилазници око Београда. Oви радови код друге тунелске цеви, како се очекује, биће завршени следеће недеље.Зашто је важно: Овај тунел је најзахтевнији и најважнији објекат на последњем сектору обилазнице до Бубањ потока.

Тунел „Бели поток“ је најзахтевнији и најважнији објекат на сектору 6, обилазнице око Београда од Стражевице до петље Бубањ поток, који је дугачак 9,6 километара. На том сектору урађена су укупно четири надвожњака, дужине 870 метара, два моста дуга 913 метара, тунел „Бели поток“, а ради се петља „Авала“ и петља – чвор „Бубањ поток“, са излазом према Београду. У тунел је уграђено 10 тона арматуре и 10.000 метра кубних бетона, а ископ је урађен на око 100.000 метара кубних у самим тунелску цевима.

Завршетком сектора 6, биће комплетирана обилазница око Београда до Бубањ потока. То је траса дуга више од 47,7 километара. Тиме ће се стећи услови да се из центра Београда потпуно измести транзитни саобраћај.

Упоредо са градитељским радовима на овој траси обилазнице, уговора се и последња деоница од Бубањ потока до Панчева, са друмско-железничким мостом код Винче. Са изградњом тих 30 километара, српска престоница ће коначно добити обилазницу, која је почела да се гради још 90. година прошлог века,

Обилазница је веома значајна саобраћајница, не само за Београд и Србију, већ и за међународни саобраћај, с обзиром да се налази на Коридору 10, једном од најзначајнијих европских коридора.

Радове на изградњи обилазнице, на сектору Б, од моста преко Саве код Остружнице до Бубањ потока, који обухватају деонице 4 – од Остружничког моста до петље Орловача, 5 – од од петље Орловача до тунела Стражевица и 6 – од Стражевице до Бубањ потока, изводи кинеска „Power China“, а главни подизвођач је азербејџанска компанија „АзВирт“.

На петљи „Авала“ у току су радови на продужетку два крака и вези ка петљи на Кружни пут, а на петљи „Бубањ поток“ изводе се преостали радови на конструкцијама.

Повезане вести