Пројекат који штити реку Мали Пек од загађења

foto: Čista Srbija

Општина Мајданпек једна је од 65 локалних самоуправа у Србији обухваћених пројектом „Чиста Србија“.Зашто је важно: Тренутно се 90 одсто отпадних вода излива у реке. Изградњом постројења тај проценат ће се значајно смањити.

У оквиру пројекта „Чиста Србија“ је у Мајданпеку, у наредних пет година, планирана изградња седам хиљада километара канализационе мреже и више од 250 постројења за прераду отпадних вода.Поред три канализационе мреже у општини, у Мајданпеку ће бити изграђено и постројење за пречишћавање отпадних вода, у близини некадашњег погона “Велико сребро”, до којег ће убудуће на прераду цевима стизати отпадна вода, која се сада излива директно у реку Мали Пек.

Укупно улагање у канализациону инфраструктуру у Мајданпеку, Доњем Милановцу и Рудној Глави износиће око девет милиона евра.

Изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода у Мајданпеку биће решен вишедеценијски комунални проблем, који је присутан и у осталом делу Србије, с обзиром да се тренутно 90 одсто отпадних вода излива у реке.

Повезане вести