Промовисана српска далекометна пушка са снагом топа

foto: MOD

Антиматеријална пушка великог домета „М-99 Шарац“ промовисана је на Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2021“ у Београду. Реч је о јединственом оружју, које би могло да буде атрактивно и на светским тржиштима.Зашто је важно: Далекометна, тешка антиматеријална пушка М-99 „Шарац“, калибра 20 милиметара, оружје је превасходно намењено уништавању војне технике, као што су командна…

Вредност концепта који је развио конструктор Љубомир Шарац, иноватор из Братунца, препознао је „Југоимпорт СДПР”, јавно предузеће које обједињује домаћу одбрамбену индустрију и пласира њене производе. Ова компанија ради и на развоју различитих система наоружања, од којих су најпознатији. и на светском тржишту најпродаванији, артиљеријски системи и оклопна возила.

У основу ове пушке је добро домаћи противавионски топ, најпознатији у верзији „троцевка” мада се правио и у једноцевној варијанти, па и четвороцевној, за бродове Речне флотиле. Тај механизам искоришћен је као основа пушке М-99. Цев топа је скраћена, а осмишљен је специјални противтрзајни уређај. Осмишљен је нови механизам за захпињање, као и оквир са седам метака топовског калибра. Поседује оптички нишан, а оружје дејствује полуаутоматски.

Прецизан домет овог савременог „Шарца” је 1.600 метара, али може да се користи и на већим даљинама. Оружје је тешко 50 килограма.

Најпознатије пушке у калибру 20 милиметара су америчка „Анцио” и јужноафричка NTW-20. У односу на њих „Шарац” има већу брзину паљбе и више метака у оквиру. Ако све буде по плану, нова домаћа антиматеријална пушка могла би се у догледној будућности наћи у арсеналу Војске Србије.

Повезане вести