Пруга Суботица – Сента обновљена после читавог века – (видео)

foto: Prtsc You tube

Једна од највећих инвестиционих подухвата у Војодини – обнова пруге Суботица- Сента, дуга 38,5 километара завршена је за годину и по дана.Зашто је важно: Jедан од алтернативних праваца док се буде градила пруга за велике брзине Нови Сад – Суботицa.

Ова деоница има велики регионални значај, јер повезује Суботицу, преко општина Кањиже, Сенте и Чоке, са Кикиндом и Зрењанином. Радове вредне 15,36 милиона евра је финансирало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

На реконструисаној прузи Суботица – Сента налази се укупно 21 путни прелаз, од којих је 20 обезбеђено знаковима вертикалне друмске сигнализације („Стоп“, „Андрејин крст“).

Пруга Суботица – Сента изграђена је 1889. године, а последњи пут је ремонтована двадесетих година прошлог века, што значи да није реконструисана скоро читав век. Ремонти пруга неопходни су на сваких 20-25 година, а то показује да је ова пруга четири пута надживела свој функционални век.

Стање железничке инфраструктуре на овој прузи било веома лоше, брзина возова је била свега 10 до 30 километара на сат, а носивост пруге само 16 тона по осовини.
Радовима који су почели 1. априла 2019. брзина возова повећана је на 80 километара на сат на путничком и 60 километара на сат у теретном железничком саобраћају, а носивост пруге на 22,5 тона по осовини.
Ова деоница један је од алтернативних праваца док се буде градила пруга за велике брзине Нови Сад – Суботицa.

video: Infrastruktura Železnica Srbije

Повезане вести