Први мотоцикли за ескорт купљени после пола века

foto: Ministarstvo odbrane

Војска Србије после готово пола века опремљена са 12 савремених мотоцикала BMW, које ће користити Гарда за ескорт важних личности, али и друге задатке.Зашто је важно: Набавком нових двоточкаша повећана је способност јединица за пратњу и контролу саобраћаја, што је још један начин да Војска Србије помаже грађанима у свакодневном животу.

Гарда Војске Србије после пуних 46 година опремљена је са 12 мотоцикала BMW Р1250 РТ. Нови мотоцикли намењени су за задатке обезбеђења одређених личности у покрету – ескортне вожње, пратње личности и регулисања и контроле војног и путног саобраћаја.

Претходни гардијски мотоцикли, такође БМW, до 2021. године коришћени су за ескортну обуку у Гарди, а у ранијем периоду коришћени су у протоколарним поворкама председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Нови мотоцикли најбољи су у својој класи када је реч о регулисању саобраћаја мотоциклом, задовољавају све безбедносне аспекте, а припадници Гарде уз мотоцикле су добили и најсавременију заштитну опрему – комбинезоне, кациге, рукавице…

Мотоцикли имају 125 КС, опремљени су посебним уређајима за давање звучних и светлосних сигнала, као и најбезбеднијим АБС про системом за кочење, што омогућава нагло успоравање и убрзавање и враћање у поредак ескорта много брже и безбедније него што су то могле раније генерације мотоцикала.

Мотоциклисти су били ангажовани на бројним задацима обезбеђења одређеног лица у покрету и регулисања саобраћаја током посета страних делегација, попут посета председника Белорусије, министра одбране Руске Федерације и високе делегације из Народне Републике Кине.

Повезане вести