Први пацијент 5. јануара на операцији о трошку Фонда за лечење деце

foto: Pexels

Фонд за лечење деце у иностранству тренутно располаже буџетом већим од три милиона евра, при чему ће сума ускоро достићи четири милиона евра.Зашто је важно: Фонд обезбеђује лечење деце у болницама у иностранству, када год је то потребно.

За сада је за лечење деце у иностранству стигло девет захтева, новца има да се покрију сви трошкови, а први пацијент отпутоваће већ 5. јануара на операцију у Белгију.

Када су у питању други планови за ову годину, иако су листе чекања, које су представљале један од највећих проблема у српском здравству, смањене за 10 до 15 одсто, захваљујући бољој организацији служби и набавци неопходног материјала, то наставља да буде један од националних приоритета у области здравства.

У наредној години очекује се да у српске болнице стигне пет до седам линеарних акцелератора, што ће решити проблем онколошких пацијената који дуго чекају на зрачну терапију.

Чекање на операције на срцу биће смањено захваљујући отварању кардиохирургије у Нишу, бар што се тиче тог дела Србије, што ће представљати велику сигурност за грађане тог краја који више неће морати да путују у Београд на лечење.

У овом моменту расписани су конкурси за запошљавање 700 здравствених радника.

Већ 21. јануара отварају се понуде пристигле на тендер за набавку гама ножа за Клинички центар Србије, који се користи за ретке операције на мозгу због којих су наши пацијенти до сада одлазили у Турску.

Након отварања понуда, очекује се да нож стигне у року од три и по месеца, при чему је кадар већ обучен како би почео са радом чим се инсталира уређај.

Гама нож ће много значити пацијентима из Србије, али и онима из региона којима је неопходан овакав вид лечења.

Повезане вести