Пупинов мост отворен за саобраћај

Foto: China road and bridge corporation

Пупинов мост на Дунаву, који спаја Земун и Борчу и који је отворен за саобраћај, први је мост преко Дунава изграђен у последњих 79 годинаЗашто је важно: Једини мост преко највеће реке која протиче кроз Србију који је до сада постојао је Панчевачки – отворен давне 1935. године.

Пупинов мост је дугачак 1.507 метара, широк 29,1 метар, има шест саобраћајних и две пешачке стазе. Део је магистралног пута који ће повезати Коридор 10 са Зрењанинским путем и изместити теретни саобраћај из центра Београда.

Отварањем ове саобраћајнице путовање од Борче до Земуна, уместо сат и по градским превозом или 45 минута аутомобилом, трајаће десетак минута.

Мост који спаја Земун и Борчу назван је по Михајлу Пупину, научнику, проналазачу и професору Универзитета Колумбија, рођеном у Банату.

Изградња моста и приступних саобраћајница коштала је 260 милиона долара, од чега је 85 одсто кредит кинеске Ексим банке, а преосталих 15 одсто обезбеђује држава Србија и Град Београд.

Приступне саобраћајнице ће бити дугачке 21,6 километара, до сада је завршено 10 километара, с обе стране моста. Планирано је да саобраћајница од Зрењанинског пута до Панчевачког пута буде завршена у септембру 2015. године.

Главни извођач радова је кинеска компанија China road and bridge corporation – ЦРБЦ, док су подизвођачи домаће компаније.

ЦРБЦ је у Кини саградила мост Hangzhou bay, који је најдужи мост на свету преко мора, дугачак 36 километара.

Пупинов мост специфичан је у грађевинском смислу, у Србији има најдуже шипове у реци од чак 41 метра, а посебан је и по томе што се састоји од тзв. три моста који су изграђени различитим технологијама.

Повезане вести