Пуштен у рад Национални гама центар

foto: Klinički centar

У Клиничком центру Србије отворен је Национални гама центар, где ће се већ од ове недеље радити операције гама ножем.Зашто је важно: Ниједна држава у региону, осим Хрватске, нема гама нож, апарат за најделикатније неурохируршке захвате, због чега ће Центар посећивати и пацијенти из региона.

Изградња Центра коштала је око  пет милиона евра, а очекује се да ће се та инвестиција исплатити за годину до годину и три месеца.

Држава је издвојила и између 50 и 60 милиона динара за реновирање, обнављање мокрих чворова и кречење Клиничког центра Србије, а следи и набавка два линеарна акцелератора.

Отварањем овог Центра држава је обезбедила све услове да наши пацијенти за третман гама ножем више не морају да иду у иностранство. Очекивања су да само до краја ове недеље у Центру буде подвргуто лечењу најмање пет пацијената.

Национални гама центар је спреман и за пријем пацијената из региона, који могу већ поднети захтеве за лечење.

Реч је о најсавременијој машини за лечење најтежих болесника, са метастазама на мозгу, чији се квалитет живота драстично мења увођењем нове методе. Набавком гама ножа остварен национални пројекат и највећа инвестиција у здравству Србије.

Након што је Влада Србије одвојила приближно 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још приближно 120 милиона динара, почетком године купљен је гама нож, који представља златни стандард у лечењу онколошких пацијената, а тада је уговорена и градња Националног гама центра.

Повезане вести