Радовима ојачали пругу Кумане – Банатско Милошево

Екипе „Инфраструктуре железница Србије“ завршавају радове на обнови регионалне пруге Кумане – Банатско Милошево, дуге 28,5 километара, на железничком правцу Кикинда – Зрењанин.Зашто је важно: Радови ће омогућити квалитетнији и ефикаснији теретни саобраћај на овој банатској прузи.

Радови на ојачавању елемената горњег строја и замени колосечне решетке на отвореној прузи вредни си 11,36 милиона евра. Преостало је да се ураде још колосеци у станицама Нови Бечеј и Банатско Милошево.
Радове финансира „Инфраструктура железнице Србије“, а пруга се реконструише половним материјалима са магистралних пруга, али и новим.

После обнове, брзина возова са садашњих 20 километара на сат биће повећана на 80, у путничком и 60 километара на сат, у теретном железничком саобраћају. Осовинско оптерећење пруге ће након реконструкције са 16 бити повећано на 22,5 тона по осовини, што ће омогућуту квалитетнији и ефикаснији теретни железнички саобраћај на овој банатској прузи.
Пруга Кумане – Банатско Милошево деценијама није била реконструисана, због чега су возови саобраћали брзином од свега 10 до 20 километара на сат. Ова пруга изграђена је још осамдесетих година деветнаестог века, а последњи пут реконструисана је пре скоро шест деценија.

Повезане вести