Рампе на прелазу Брасина чуваће животе

Foto: „Infrastruktura železnica Srbije“

Нови, аутоматизовани путни прелаз између Брасине и Малог Зворника, на прузи Шабац – Лозница – Брасина, пуштен је у саобраћај.Зашто је важно: Ово место дуго је било црна тачка због честих саобраћајних несрећа, јер је прелаз био обележен само знацима вертикалне друмске сигнализације.

Путни прелаз код Брасине обезбеђен је аутоматизованим полубраницима, светлосном сигнализацијом и знацима вертикалне друмске сигнализације, а налази се на укрштању пруге са магистралним путем. Како је досад био обележен само знацима вертикалне друмске сигнализације, на прелазу су се протеклих година догодиле и веће несреће.

ОД СВЕТСКЕ БАНКЕ 13 МИЛИОНА ДОЛАРА
Стручњаци „Инфраструктуре железнице Србије“ припремају тендерску документацију за аутоматизацију укупно 60 путних прелаза на српским пругама, како би се у најкраћем року започеле активности након што Светска банка одобри 13 милиона долара за ове намене.

Ово је 11. путни прелаз који је „Инфраструктура железнице Србије“ у последњих годину дана финанирала из сопствених средстава, аутоматизовала и поставила бранике или полубранике, као и савремену сигнално-сигурносну опрему. Од  2010. до 2017. године железница је аутоматизовала укупно 12 путних прелаза, од којих десет из чешке донације и свега два из сопствених средстава.

Повезане вести