Рапорт из Чортановаца-стубови вијадукта расту из дана у дан

Foto.: „Infrastruktura železnica Srbije“

Из Чортановаца добре весдти. Радови на изградњи тунела и вијадукта на траси брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада напредују по плану и према предвиђеној динамици.Зашто је важно: У питању је сигурно најзахтевнији и најкомликованији део трасе брзе пруге између Старе Пазове и Новог Сада. Тунел и вијадукт су једно од највећих инвестиционих и…

Граде се две тунелске цеви, обе дужине од по 1,2 километра. Ископ се врши са обе стране тунела и у обе тунелске цеви, што значи да се радови у тунелу одвијају из четири различита правца истовремено. Пре неколико дана, комплетно је пробијено укупно 563 метра тунела у односу на њихову укупно дужину. Недавно су почели и радови на изради завршне конструкције тунела.

Вијадукт ће бити дужине 2,9 километра и носиће га 59 стубова, од којих ће највиши бити 28 метара. Изграђени су њихови темељи, а у потпуности је изграђено 32 стуба. У току су и радови на изради хоризонталне конструкције вијадукта преко 59 стубних места, која се ослања на темеље од шипова са гредама. Преко пута првих 20 стубних места израђена је конструкција за заштиту од клизишта, која је такође утемељена на шиповима.

Изградња тунела и вијадукта „Чортановци“ почела је 11. августа 2017. године. Рок за завршетак радова је 52 месеца, а вредност посла је 337,6 милиона долара и финансира се из руског кредита.

Повезане вести