Реконструисан други колосек у станици Футог

Више од половине планираних радова у железничкој станици Футог, на прузи Нови Сад- Богојево је завршено. Реконструисан је други колосек, дуг 672 метра. Зашто је важно: Траса ће бити алтернатива када крену радови на изградњи брзе пруге између Новог Сада и Суботице.

Планирани су радови на другом и трећем станичном колосеку укупне дужине око 1,3 километра, као и на 825 метара отворене пруге испред улазне скретнице. Вредност радова износи 1,27 милиона евра, а „Инфраструктура железнице Србије“ финансирање је обезбедила из сопствених извора.
После обнове колосека у станици Футог биће повећана брзина возова, осовинско оптерећење, безбедност и пропусна моћ пруге. Уместо досадашњих 20, путнички возови саобраћаће брзином од 80, а теретни 50 километара на сат, док ће осовинско оптерећење бити са 16 повећано на 22,5 тона по осовини. Реконструкција футошких станичних колосека део су пројекта обнове колосека у четири станице дуж пруге Нови Сад – Богојево. Осим Футога, то су станице Каравуково, Гајдобра и Оџаци.
Обнова пруге Нови Сад – Богојево изузетно је значајна, јер ће она бити алтернативна железничка маршрута када између Новог Сада и Суботице буде обустављен саобраћај због изградње брзе пруге.

Повезане вести