Решење проблема 17.000 грађана Новог Бечеја – (видео)

foto: Čista Srbija

До сада је, кроз пројекат Чиста Србија, у Новом Бечеју завршено око десет километара канализационе мреже.Зашто је важно: Изградњом комуналне инфраструктуре у овом месту се, осим здравља грађана, штити и терен од могућег загађења каналским садржајем.

Уз значајан број завршених километара комуналне инфраструктуре, за планирану изградњу постојења за прераду отпадних вода у овој општини издвојено је 24,5 милиона евра. Актуелни пројекат решиће трајно проблем канализације за 17000 становника Новог Бечеја.

У Општини Нови Бечеј се за потребе реализације пројекта Чиста Србија користе два система одводњавања отпадних вода: вакумски и гравитациони.

Укупна уговорена дужина канализационе мреже у овом месту је 47.580,28 метара. Највећи део уговорене дужине је предвиђен грађевинском дозволом вакума 2. фазе. До сада је изведено 32.564,74 метара. Извођење и тестирање вакумске канализационе мреже тече неометано и по планом предвиђеној динамици.

Фаза вакума 1 у Новом Бечеју је скоро завршена, остало је још мање од једног километра за рад, а до сада је урађено 3.594,19 метара. Преостали део ће бити урађен по предвиђеној динамици радова, те ће и ова фаза бити поново истестирана као део једног повезаног исстема вакумске канализације.

Систем вакумске канализације се примењује у случајевима као што су: потпуно раван терен, нарочито ако је висок ниво подземних вода – неповољан уздужни профил са израженим успонима и падовима, нестабилно тло, мале густине насељености и велики коефицијенти неравномерности потрошње воде, односно неравномерно течење у канализацију, потреба заштита терена од могућег загађена каналским садржајем, потреба за високим степеном еколошке заштите и слично.

Када је у питању гравитациони систем канализације у Новом Бечеју, до сада је укупно урађено 3.325,25 метара. Након одобрења методологије од стране путарског надзора асфалтиран је и преостали део. До уговорених 4.055 метара остало је нешто мање од једног километра, па се и овој деоници покривеној грађевинском дозволом ближи завршетак.

Повезане вести