Са Кинезима градимо канализацију у 65 градова

Foto: Čista Srbija

Уговор између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре и кинеске компаније China Road and brige corporation, ствaра услове да велики број општина и градова у Србији реше своје деценијске проблеме у вези  пречишћавања отпадних вода и одлагањем и третманом чврстог отпада.  Зашто је важно: Изградња постојења за пречишћавање отпадних вода и канализација у 65 општина

Потписаним документом ће бити омогућено пројектовање и извођење радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода, канализационе мреже и пумпних станица у  65 општина и градова, на укупно 73 локације, као и санација или изградња регионалних депонија на шест локација. 

Предвиђени рокови изградње показују да сваки објекат мора да буде завршен за 39 месеци, рачунајући и пробни рад. Вредност ових уговора је 3, 2 милијарде евра. Примена одобрене технологије за пречишћавање отпадних вода  подразумева и укључује и третман муља, чиме се трајно решава овај проблем и тиме се утиче на заштиту животне средине.

Како је предвиђено, најмање 49 одсто укупно ангажованих подизвођача морају да буду српске фирме. Уговори су израђени по моделу “жутог фидика“ и укључују пројектовање и извођење радова што ће бити посао кинеског партнера, а свака општина и град који су обухваћени овим уговорима имаће својство инвеститора за радове на својој територији.

Пројекат изградње комуналне и инфраструктуре за одлагање комуналног чврстог отпада предвиђен је Програмом “Србија 2020 -2025’’ и тренутно је један од највреднијих пројеката који се реализује у Србији. 

Повезане вести