Шанса родитељству и кад делује да је то немогуће

foto: Pexels

Нова зграда Клиничког центра Србије је и адреса првог Националног центра за инфертилитет и ендокринологију пола.Зашто је важно: Постојање овог центра даје шансу паровима са хормонским дисбалансом да се остваре као родитељи, без вештачке оплодње.

Млади парови који се сусрећу са проблемом зачетка, од сада могу да се упуте на десети спрат нове куле КЦС. То је сада прва адреса за све који се у Србији боре за потомство. Центар води наш чувени ендокринолог Светлана Вујовић. За почетак тим броји 17 лекара и 23 сестре.

Тим доктора је уверен да тестирање и третман многим паровима може да обезбеди зачеће без вантелесне оплодње

И они који не успеју природним путем, далеко више шансе за успех вантелесне оплодње даје припремљен хормонски статус.

У Националном центру лечиће се пацијенти који не могу да добију потомство, пре свега због хормонског дисбаланса. Тим лекара, кажу, ради на томе како да се роде бебе и у случајевима, где то делује као немогућа ситуација. Обезбеђени су и најсавременији услови за процес промене пола.

У Центар се долази са упутом и пацијенти немају никакве трошкове. Лекари обављају тестирање сваког пацијента, јер је свако, како напомињу, случај за себе. Циљ је да сваки пар може да се оствари у улози родитеља. Један део Центра посвећен је и превентиви кардиоваскуларних болести, јер је те проблеме могуђе спречити када се на време почне са исправљањем хормона. Трећи део рада посвећен је трансродним особама. У Београду ради, иначе, други по величини тим у Европи, који се последњих 30 година бави ендокринологијом пола.

Повезане вести