Спојен нови мост на Сави код Шапца

foto: MGSI

У оквиру изградње ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница данас је спојен нови мост на Сави код Шапца.Зашто је важно: Мост код Шапца спаја будући ауто-пут и брзу саобраћајницу.

За око годину дана бити завршен цео ауто-пут од Руме до Шапца, док ће брза саобраћајница до Лознице бити пуштена у рад до краја септембра 2024. године. Пројекат изградње пута Рума–Шабац финансиран из буџета, без преоптерећења стопе јавног дуга.

Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције у дужини од 300 и 400 метара и главни распон преко реке од приближно 600 метара. Главни извођач радова је азербејџанска фирма „Азвирт“.

Дужина ове грађевине износи 1,33 километра, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова.

Мост је део ауто-пута Рума–Шабац, дужине 21 километар, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу.

Укупна дужина три деонице које ће повезати Сремски и Мачвански округ износи 77 километара, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра. Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.

Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, у дужини од 45 километара, тако да ће цео потез од Новог Сада до Лознице бити дуг укупно 122,4 километра.

Саобраћајница Рума–Шабац–Лозница повезаће 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог Сада са Републиком Српском и БиХ преко граничног прелаза Бадовинци и даље према Бијељини или прелаза Трбужница код Лознице.

Повезане вести