Србија добија 1.000. километар ауто-пута на деоници Моравског коридора код Крушевца

ilustracija: Graditelji/Vojislav Ilić

Ове године путна инфраструктура у Србији забележиће велики јубилеј. Када путари у саобраћај у 2023. години пусте 63. километар ауто-пута кроз Србију, наша земља ће имати тачно 1.000. километара најсавременијих саобраћајница.Шира слика: Последњих десетак година, у Србији је изграђено 381 километар ауто-путева, док се до краја године очекује отварање још скоро 150 километара најсавременијих саобраћајница…

Према актуелним најавама, јубиларни километар биће отворен у септембру ове године на деоници Макрешане – Кошеви, изнад Крушевца на Моравском коридору, дугој 10,5 километара, а која овај град повезује са Коридором 10.

Симболично, 1.000. километар ауто-пута у Србији налази се на саобраћајници која повезује сва већа насеља централне Србије, између Појата и Чачка – Чићевац, Сталаћ, Крушевац, Трстеник, Врњачку бању, Краљево и Чачак, потез на коме живи око пола милиона становника.

Планирана дужина Моравског коридора је 112,37 километара, а на њему се гради 88 мостова и надвожњака, 29 подвожњака и 11 петљи, а биће уређен и ток Западне Мораве. Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални ауто-пут. Како су раније најављивали извођачи, турско-амерички конзорцијум Бехтел Енка, Моравски коридор биће и најшири ауто-пут у Србији.

Србија данас има укупно 937,3 километара изграђених најсавременијих ауто-путева. Пројекције говоре да ће за деценију да буде укупно 1.500 километара оваквих саобраћајница.

Повезане вести