Српски војници чуваће мир Синаја и Мозамбика

Foto: Ministarstvo odbrane

Припадници Министарства одбране и Војске Србије у оквиру партиципације у мултинационалним операцијама под заставом УН и Европске уније могли би ове године да отпутују у Мозамбик и на Синајско полуострво. Први пут би српски официри, подофицири и војници могли да буду део борбене групе ЕУ за управљање кризним ситуацијама (HELBROC), а наша војска проширила је…

Проширење листе мировних мисија на Мозамбик, Синајско полуострво и борбене групе ЕУ предвиђено је предлогом одлуке коју је Влада недавно упутила на расправу Народној скупштини. На овом списку наведено је више од 20 мултинационалних операција у које могу бити упућени припадници српске војске, с тим што су предложеном одлуком укупне снаге које могу бити послате у свет током једне календарске године повећане са 700 на – 800 припадника.

Војна мисија Европске уније за обуку у Мозамбику успостављена је одлуком Савета за спољне послове 2021. године у Бриселу. Мандат мисије подразумева подизање нивоа оперативних способности оружаних снага Мозамбика, успостављање структура за командовање и контролу, као и обуку припадника тамошње војске у руковању војном опремом – донацијом ЕУ.

На Синајском полуострву плави шлемови су распоређени након резолуција УН из 1967. и 1973. године, радци постизања пчомирења после Израелско-арапског конфликта.

Борбене групе ЕУ за управљање кризним ситуацијама настале су 2000. године, након састанка Европског савета у Ници. Да би ове снаге биле ангажоване на нивоу ЕУ потребно је постојање кризе, као и потребе за брзим ангажовањем. Борбена група HELBROC постоји од 2005. године. Како је наведено у одлуци Владе Србије, наше снаге ће у првпој половини ове године бити у приправности у оквиру ове борбене групе, али није искључено учешће и у другуим борбеним групама у наредном периоду.

Србија у међународним мировним операцијама УН учествује од 2002. године, а у мисијама под мандатом ЕУ од 2012. године. До сада је кроз операције у иностранству прошло више од 5.200 припачдника Министарства одбране и ВС. Они су чували мир у Конгу, Либану, Кипру, Чаду, Централноафричкој републици, Судану, Блиском истоку…

Повезане вести