Српски „Врабац“ бомбардер (фото)

Домаћа беспилотна летелица „Врабац“ представљена је у верзији са наоружањем. Ваздухопловни дрон, развијен у Војнотехничком институту и намењен извиђању, овим је добио борбену намену.Зашто је важно: Србија убрзано ради на развоју беспилотних летелица, посебно наоружаних платформи. Ова врста ваздухоплова постаје незаобилазан елемент савремених војски, а наша земља је међу ретким државама које раде на њиховом…

Ова извиђачка мини беспилотна летелица последњим унапређењима постала је борбени дрон. Нова верзија летелице „Врабац“ моћи ће да носи шест граната са кумулативном бојевом главом убојног дејства пречника пет метара уз коришћење „bouncing“ упаљача, који одлукује способност да се активира одложено – на висини од метар и по након одбијања о земљу.

Прототип новог средства убрзо ће се наћи у оквиру испитивања ради доказивања концепта.

Извиђачка верзија „Врапца“, која се сматра напреднијом у односу на беспилотну летелицу овог типа која се већ користи наоружању Војске Србије, већ је у серијској производњи. Она има оперативни радијус од 25 км, повећану аутономију лета, домаћи аутопилот, интегрисан дневно-ноћни сензор већег домета, као и смањену масу авионике и система управљања.

„Врабац“ припада класи мини беспилотних летелица (МБЛ) намењених за извиђање и осматрање са малих висина. Конструисан је у Војнотехничком Институту у Жаркову, производи га Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ из Батајнице, с тим што ће за даљу производњу ове летелице бити задужена „Утва“ из Панчева.

Развој летелице започет је још 2007. године, а након дуже паузе, верификациона испитивања завршена су 2013. и 2014. године, после чега је уврштен у наоружање Војске Србије.

Повезане вести