Стигла још једна ГАМА камера у КЦС

foto: KCS

Клинички центар Србије добио је  најсавременију ГАМА камеру. Апарат служи за дијагностику у онкологији, кардиологији, ендокринологији и део је обновљеног Националног ПЕТ центра.Зашто је важно: Нова камера омогућава увид у врло ситне промене, уз мању радиоактивност.

Током радова на обнови Националног ПЕТ центра скенери нису престајали са радом, јер постоје само два таква дијагностичка места у Србији: један у КЦС и један у Сремској Каменици.

Радови на обнови Националног ПЕТ центра коштали су око два милиона евра, а ГАМА камера је коштала око 250.000 евра.

У  оквиру центра је припремљена просторија за нови ПЕТ, који би требало да стигне следеће године. КСЦ је добио шест нових радних станица уз постојећу ПЕТ машину. Пре ове набавке КЦС је имао три ГАМА камере, две старије од 15 година и једну малу која може само да се користи у домену ендокринологије. На тим апаратима годишње дијагнозу је добијало око 5.000 пацијената. Инсталирањем нове машине и најавом набавке још једне у августу, годишње ће се број прегледа повећати за још 4.000.  Капацитет нове гама камере је 2000 пацијената годишње.

Клинички центар Србије збрињава највећи број пацијената у нашој земљи, односно годишње се у овој установи уради више од милион прегледа. Најсавременија гама камера омогућиће лакшу и бржу дијагностику, што представља велики корак напред за здравствени систем Србије.

Повезане вести