Суботичка болница у плану за реконструкцију

foto: Grad Subotica

Припремају се пројекти комплетне обнове Опште болнице у Суботици.Зашто је важно: Тренутно бригу о пацијентима отежава чињеница да су објекти болнице раштркани и стари.

Пројекти, за чију израду је Покрајина издвојила 22, а Град четири милиона динара, треба да буду готови до 1. марта наредне године. Планирани радови се процењују на  око 20 милиона евра.

Улагање у суботичку болницу спада међу појединачно највеће инвестиције у здравству. Мајстори ће посао почети за пола године, а реконструкција ће трајати годину. Главна болничка зграда је стара пет деценија, али је ту и двадесетак објеката старих читав век. Сви ће претрпети потпуну измену.

Реконструкција подразумева да хоспитални део има двокреветне и једнокреветне собе с купатилом, са модуларним системом подешавања уз лежај, али и са сензорима у поду – јављачима пада пацијента.

Број хируршких сала са садашњих пет биће повећан на осам, што ће повећати број оперативних интервенција. Специјалистичка поликлиника биће пребачена у једну од адаптираних зграда.

 Обновиће се комплетна инфраструктура болнице, од водоводних до електроинсталација. Изолација зграда допринеће подизању енергетске ефикасности, градиће се нови систем климатизације и филтрирања ваздуха. Годишње се овде хоспитализује 25.000 пацијената.

Повезане вести