ТЕМА: Како изгледа српски војник 21.века – (видео)

foto: Ministarstvo odbrane

Српски војник се, по опремљености и наоружању, после дуго времена изједначио са припадницима армија најразвијенијих држава света.Шира слика: Државни и војни врх је 2016. године покренуо велики пројекат подизања борбених способности војске, после десетогодишњег урушавања њених капацитета. Заустављено је отписивање наоружања и војних објеката, а с мртве тачке је покренут развој авијације и наменске индустрије. Саставни…

Испоруком 740 белгијских јуришних пушака „Скар“ – које се у светским оквирима сматрају „Мерцедесом“ међу наоружањем, 2018. године заокружен је „Пројекат 1.500“ – најамбициознији подухват опремања припадника Војске Србије последњих деценија. Овај процес настављен је кроз нови пројекат назван „1.500 Плус“, који подразумева снабдевање осталих пешадијских јединица најсавременијом опремом и наоружањем из домаћег развоја и производње, и који траје и данас.

„Наш војник имаће најбољу пушку, униформу и опрему и ни по чему неће заостајати за припадницима армије било које стране државе“, гласио је задатак који је државни врх поставио 2015. године, најављујући велики план инвестиција у оружане снаге. Овај подухват у свом средишту имао је војника пешадије чије је опрему и наоружање, после дуго времена, требало прилагодити свим изазовима времена.

Постављени циљ је испуњен – 1.500 војника елитних јединица специјалне намене добило је најквалитетније наоружање и војну опрему, махом из увоза. Први пут у наше оружане снаге ушле су аутоматске пушке најеминентнијих светских произвођача, оптоелекронска средства, термовизијски двогледи, ласерски даљинометри, ноћне нишанске справе… Укупно 26 различитих група наоружања најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке, падобранске опреме.

foto: Ministarstvo odbrane

Талас набавке настављен је 2018. године, када су пешадијске јединице појачане најсавременијом опремом из домаћег развоја. У овом кругу је, по много чему иновативна, модуларна „Заставина“ пушка М-19 која користи нови револуционарни метак 6,5 милиметара „Грендел“, „Телеоптикови“ нишани, нове снајперске пушке и возила, као и роботизоване платформе „Мали Милош“, возила „Лазар“, као и домаћа опто-извиђачка и електронска опрема.

И ту није крај. Држава је за следећих пет година определила чак 1,2 милијарде евра за модернизацију Војске Србије опремом која се производе само у домаћим фабрикама. Очекују се нова возила, беспилотне летелице, додатни опто-електронски уређаји, маскирна средства…

Реализацијом ових пројеката, припадници Војске Србије су знатно заштићенији, умногоме се повећава ефикасност стрељачке ватре и мобилности јединица, као и ефикасност откривања циљева ноћу, што нашег војника чини апсолутно равноправним са свим осталим војницима.

Најатрактивнији делови савременог наоружања и опреме војника Војске Србије:

о „Заставина“ модуларна пушка М-19, са два калибра 7,62 и 6,5 милиметара „грендел“. Специјалци користе широку палету увозног наоружања – белгијске јуришне пушке „Скар“, аутомате „Хеклер и Кох“ и „Штајер АУГ“, митраљезе „Миними“, снајперке „Сако“, далекометне пушке „Барет“, пиштоље „Глок“. У масовној употреби је и проверена „Заставина“ аутоматска пушка М-21, калибра 5,56 милиметара.

o Теренска униформа М-10. Припадници извиђачких, диверзантских и падобранских јединица користе посебан комплет униформе, који чини 26 делова који су компатибилни са осталом борбеном опремом и оружјем. Израђена је и нова униформа М-19 за припаднике Војне полиције, која има 28 делова и може се носити у неборбеној и борбеној варијанти која се комбинује с комплетом заштитне опреме и оружја.

Foto: Ministarstvo odbrane

о Шлем Т-18, типа “fast helmet”. Лакши је од класичног, мање дубине и са отворима за уши. Омогућава ношење свих врста наочара, визира, слушалица радио везе, а преко специјалне шине могуће је постављање великог броја тактичких додатака.

о Бинокулар – двоглед DVS -8. Савремени оптоелетронски уређај за ноћно осматрање, руске производње. Садржи увећавајућу оптику, намењен за hands-free кретање и осматрање у ноћним условима. Уређај се поставља на носач, смештен на шлем војника.

о Заштитне наочаре Revision military, са три врсте променљивих стакала. Штите очи војника од ветра, песка, барутних честица, као и прејаког светла у летњим и снежним условима.

о Комплет опреме за балистичку заштиту Т-18. У његовој основи је прслук са савременим балистичким плочама, мале масе и снажне отпорности, који ефикасно штити од непријатељске ватре. Модуларног је карактера, а примењује „molle“ систем качења додатне опреме. На прслуку су футроле за оквире, систем три тачке и сајла за придржавање пушке.

о Тандем ноћи пасивни уређај великог домета MUNS. Додатак америчке производње, намењен коришћењу у комбинацији са дневним нишанима пешадијског наоружања.

о Чизме LOWA. За разлику од класичних, лаке су и удобне, са отпорним ђоном и ојачањима. Постоје летњи и зимски модели, а идеалне су за дејства у урбаним условима.  

о Ласерски мултифункцијски даљиномер „Москито, швајцарске производње, пасивни је двоглед са даљиномером, компасом и ГПС-ом, намењен за осматрање дању и ноћу, одређивање даљине до циља, мерење хоризонталних и вертикалних углова на средњим даљинама.

о Термовизијска камера средњег домета JIM  је мултифункционални термовизијски двоглед, француске производње, намењен за осматрање, препознавање и обележавање циља. Средство је дневно-ноћног типа, мултифункцијско, са ласерским даљиномером, дневном камером, термовизијском камером, магнетним компасом, ГПС-ом и ласерским обележивачем.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести