Тендер за Луку Богојево 30. јуна

foto: Luka Bogojevo

Расписивање међународног тендера за реконструкцију и проширење луке Богојево планирано је за 30. јун 2022, наведено је у претходном обавештењу које је објавила Делегација Европске уније у Србији.Зашто је важно: Тендер ће обухватати Пројекат за извођење радова, као и комплетну изградњу нових капацитета луке у Богојеву.

Србија ће, подсетимо, за развој луке у Богојеву имати подршку Међународне финансијске корпорацијe (IFC). Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Ари Наин, регионални менаџер IFC за Централну и Југоисточну Европу, потписали су почетком априла споразум о сарадњи на припреми пројеката јавно-приватног партнерства у области инфраструктуре. Прва два пројекта која ће бити реализована применом овог споразума су луке у Прахову и Богојеву, саопштило је тада МГСИ. Истакнуто је и како се очекује да ће учешће IFC додатно привући велике светске компаније да учествују у концесионим поступцима за ове луке.

Проширење и реконструкција луке у Богојеву значајно ће унапредити претовар и складиштење пољопривредних производа, што би требало да у великој мери увећа извоз српског жита и кукуруза. Осим тога, предвиђено је и да лука Богојево добије нафтни терминал, као и терминал за шљунак и песак.

Повезане вести