Тестирана нова домаћа ракета „ваздух-земља“за модернизовани „Oрао“

foto: Ministarstvo odbrane

Домаћи стручњаци успешно су развили домаћу вођену ракету “ваздух земља ВРВЗ-200, која ће се наћи у наоружању модернизованог авиона „Oрао“. Планирано је да 12 бомбардера буде наоружано овом врстом савремених ракета намењених прецизном дејству по циљевима на земљи.Зашто је важно: Пројекат модернизације авиона „Oрао“, један је од најважнијих у Ратном ваздухопловству, а на њему раде…

Део пројекта модернизације јуришног авиона „Oрао” је и развој домаће вођене ракете који је у завршној фази. Осим што ће РВ и ПВО добити модерно и моћно наоружање, значај овог средства је у томе што је реч о првој вођеној ваздухопловној ракети која је дело домаћих стручњака и Одбрамбене индустрије а која ће бити уведена у наоружање.

Основа за ВРВЗ-200 је старија ракета ПРМ-200 која је заправо била мета за увежбавање ракетних јединица противваздухопловне одбране на бојевим гађањима.

Осим тога, „Oрао” је до сада био, и сада је, опремљен америчким ракетама ваздух-земља „Mаверик”, са телевизијским навођењем.

Нова ракета ВРВЗ-200 има бојеву главу пробојно-рушећег дејства са најсавременијим типом експлозива и намењена је уништавању важних циљева у дубини противника као што су командна места и други добро утврђени објекти. Опремљена је термовизијском главом за самонавођење двосмернимм  радио линком. Са ВРВЗ-200 се може дејствовати на два начина, са и без захвата циља пре лансирања.

У првом случају, са захватом циља пре лансирања, може се гађати са даљина нешто већих од 15 километара. Оператор преко главе за самонавођење ракете захвата циљ  пре момента лансирања и ракета, са које се преноси слика, лети право ка њему и погађа га без интервенције посаде, а посада може у случају потребе и да коригује њену путању.

Jurišnik RV – Orao/ foto: Ministarstvo odbrane

У другом случају , нападно навигацијскки систем открива положај циља а посада га види га на дигиталној мапи, тако да ракету може лансирати и са даљина већих од 40 километара. ВРВЗ-200 лети по задатој путањи, преноси слику из врха ракете у пилотску кабину, а пред крај лета оператор „захвата” циљ, а ракета се „аутоматски” наводи на циљ и погађа га.

До сада је обављено више пробних гађања овом ракетом. Уз потребна побољшања система и очекује се њен скори улазак серијску производњу. Финалиста производње ракете биће „Крушик”. Иначе, ради се и на развоју друге генерације ове ракете са унапређеним погоном и аеродинамиком која ће имати већу бојеву главу и знатно већи домет.

„Ј-22 Орао“ развијен је и серијски произвођен од 1974. до 1992. године, у кооперацији ваздухопловних индустрија Југославије и Румуније. Поред примене више нових технологија из тог времена, „Орао“ је значајан и по томе што је први домаћи авион који је летео брзином већом од брзине звука.

Повезане вести