Тестирана нова купола “ПРАГА”

foto: Yugoimport SDPR

На полигону у Никинцима извршено је успешно испитивање бојевим гађањем из ДУБС 30/2 mm „Двоглави орао“ наоружаним двоцевним топом 30 mm интегрисаним на вишенаменско борбено оклопно возило 8×8 „Лазар 3“, у варијанти „Лазар 3П“. Зашто је важно: Tо указује да је, у овој конфигурацији, „Двоглави орао“ пре свега намењен за борбену подршку пешадијских јединица и…

ДУБС се састоји од борбене станице која се монтира на кровну плочу возила, командне конзоле нишанџије су смештене унутар возила, као и блока електронике. На борбеној станици се налази сензорски блок у који је уграђена дневна камера, ноћна камера (термовизија) и LMD.

Концепт овог ДУБС-а се заснива на коришћењу лафетираних аутомата са ПА топа М53/59 „Прага“ уз интеграцију савременог опто-електронског система за управљање ватром и електро покретања по правцу елевације.

Планирана је и замена постојећег система храњења помоћу оквира посебно конструисаним пуњачем.

Најважније особине оруђа – велика густина ватре, прецизност и велика кинетичка енергија пројектила (већа од других актуелних топова тог калибра и на Истоку и на Западу), чине ово средство врло перспективним за редовне намене.

Повезане вести