Траже везу до Ауто-пута мира

Ауто пут мира, од Ниша до Мердара, чија изградња напредује по плану, мења живот овог дела Србије. Шира слика: Мештани Куршумлијске бање већ траже приступну саоабраћајницу ка овом коридору.

Колико је ова траса која почиње као брза саобраћајница, a касније прераста у ауто-пут у пуном профилу, потребна грађанима свих места дуж овог пута показује и захтев који је надлежнима нeдавно стигао из Куршумлијске бање. Житељи овог места, које све интензивније развија туристичку понуду, траже да добију саобраћајну везу са ауто-путем. Њима је стављање њиховог места на листу оних који ће имати везе са овом саобраћајница важна, иако није завршена ни прва деоница. Рачунају да ће њом, када се изгради, брже и лакше долазити туристи.

Ових 77 километара саобраћајно ће повезати овај део Србије, омогућити брзу везу са Косовом и Mетохијом, а као и и сваки коридор донеће и нова радна места и нове инвестиције. Све то је добар разлог да се живот гради и у малим местима којима овакви инфраструктурни путев и пружају шансу за бољи живот.

Пројектом изградње ауто-пута Ниш – Плочник – Мердаре, дужине око 77 километара предвиђена је изградња 88 мостова, седам денивелисаних раскрснице и 35 тунела. Циљ пројекта је боља регионална повезаност, уштеда у времену путовања, у оперативним трошковима путовања, као и повећање безбедности. Ова инвестиција је вредна око 225 милиона евра, а финансираће се махом из кредита европских банкарских институција а део је грант Европске уније.

После Мердара, овај ауто пут наставља ка Приштини, а онда према Албанији, Тирани и на крају ка Драчу, чиме ће читав регион добити још један излаз на море.

Повезане вести