Три године улагања у здравство Србије

foto: pexels/mart-production

Током последње три године кречено је, поправљани су мокри чворови и обнављана водоводна и канализациона мрежа у стотине здравствених установа. Велика улагања у здравствени систем омогућила су изградњу нових и реконструкцију постојећих болница.Зашто је важно: Сређен је велики број болница и домова здравља, планира се градња нових и набавка нове опреме.

У 2015. години спроведена је јавна набавка чији су предмет радови на кречењу просторија здравствених установа, адаптација и санација мокрих чворова и водоводне и канализационе мреже здравствених установа из Уредбе о плану мреже здравствених установа. Радови су изведени у 136 установа – 89 на локалном нивоу и 47 на републичком нивоу.

Током 2016. године подухват реновирања здравствених установа подразумевао је примарне, секундарне и терцијарне установе широм Србије. После уложених готово 700 милиона динара многе болнице добиле су нови изглед и услове достојне и пацијената и лекара.

У КБЦ Звездара комплетно је реконструисан други спрат болнице, мокри чворови, кухиња, трпезарија на трећем спрату, а у току су радови на првом спрату. У згради до породилишта, старој 70 година сређује се кров. За то је издвојено 10 милиона динара. Институт за ортопедске болести на Бањици је искористио 20 милиона динара за реконструкцију. Тим средствима потпуно су реновирали тоалете и купатила, као и собе и кухиње. Реновирање Инфективне клинике КЦС планирано је у оквиру пројеката, односно, средстава којима располаже Канцеларија за управљање јавним улагањима.

У претходним месецима сређивале су се и здравствене установе широм Србије.

У овој години планиран је почетак обнове и изградње клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу. У Клинички центар Србије биће уложено 100 милиона евра. За изградњу и опремање Клиничког центра у Новом Саду биће издвојено 47 милиона евра, а у Крагујевцу 35 милиона евра.

Планиран је и почетак изградње Тиршове 2 и Онкологије 2 у Београду. Влада и Министарство здравља у наредном периоду подићи ће нове и проширити и осавременити капацитете постојећих објеката Универзитетске дечје клинике у Тиршовој у Београду за шта ће бити издвојено пет милиона евра, а поред ње ће бити изграђена и нова болница – Тиршова 2 – која ће се простирати на 30.000 квадрата и у чију изградњу и опремање ће бити уложено 52 милиона евра.

У  обнову ГАК Вишеградска ће бити уложено 7,5 милиона евра, у педијатријску болницу у Земуну 3,5 милиона евра, у Институт за кардиоваскуларне болести Дедиње 17 милиона евра, у Клинику за неурохирургију 12 милиона евра, а у реконструкцију и опремање Ургетног центра у Београду 3,9 милиона евра.

Прошле године набављена су четири линеарна акцелератора, а планирана је набавка још осам који ће бити распоређени у Београду, Нишу, Крагујевцу и Кладову. После набавке гама ножа којим је неопходну здравствену помоћ добило 1.014 пацијената, министарство здравља планира набавку и сајбер ножа који се користи у лечењу малих тумора. Србија ће ускоро добити и три ангио-сале које омогућавају лекарима да брже интервенишу после инфаркта и спасу живот пацијента. Једна ангио-сала ће се налазити у Ургентном центру, једна у КБЦ Бежанијска коса, а једна у Чачку.

Повезане вести