Тунел и вијадукт „Чортановци“ успешно прошли и инспекцију

foto: Nikola Mladenović

Тунел и вијадукт „Чортановци“, на траси брзе пруге Београд – Нови Сад, који пролазе кроз планину Фрушка Гора и налазе се у плавном делу Дунава. Оба објекта успешно су прошла инспекцију Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктре за усклађеност са пројектним решењима.Зашто је важно: У питању је једно од највећих инвестиционих и инфраструктурних градилишта у овом…

Вредност радова на изградњи тунела и вијадукта у Чортановцима износи 337,6 милиона долара, а извођач радова је руска компанија RŽD International. Као извођачи ангажоване су бројне домаће и иностране фирме.

Пре пуштања у рад вијадукта и тунела, што је планирано за крај 2021. године, биће изведени радови на уградњи контактне мреже, горњег строја колосека. Такође, биће спроведена испитивања пре пуштања у рад, која су планирана за јесен.

Радови на изградњи тунела почели су 11. августа, а вијадукта 1. новембра 2017. године.

Изградња тунела „Чортановци“ обухвата две тунелске цеви, свака са по једним колосеком, укупне дужине 2,2 километра. Десна тунелска цев дуга 1.086,5 метара, пробијена је 3. априла 2020. године. Лева тунелска цев, која је дуга 1.156 метара, пробијена је 5. јуна 2020. године.

Вијадукт лоциран непосредно уз десну обалу реке Дунав, дуг је око три километра и носиће га 59 стубова, од којих је висина појединих стубова 26 метара, што се може упоредити са висином осмоспратнице.

Да би била изграђена пруга у дужини од свега четири километра кроз тунел и преко вијадукта Чортановци, било је потребно 75 километара шипова, од којих је сваки дуг један и по метар, затим 15 милиона килограма челика и арматуре, 700.000 кубика ископа и земљаних радова и више од 300.000 тона бетона веома високог квалитета.

Повезане вести