У Панчево стигао најмодернији ултразвук

foto: Bolnica Pančevo

Кардиологија Опште болнице Панчево, захваљујући Министарству здравља и Покрајинској влади, добила је ултразвук срца, последње генерације.Зашто је важно: Овај апарат ће омогућити да се унапреди кардиолошка дијагностика и да се уведу нове дијагностичке методе, које су до сада грађани Јужног Баната заказивали и обављали у Београду и Новом Саду.

Реч је о најсавременијем, најмодернијем апарату премијум класе. Последњи пут, нов апарат за ултразвук срца, панчевачки кардиолози су добили пре скоро две деценије.

Стрес ехокардиографија је најбоља метода за праћење и откривање коронарне болести, посебно код пацијената код којих класични тест оптерећења даје недовољно јасне информације.

Strain rate је нова ултразвучна техника, која омогућује процену регионалне функције леве коморе, посебном софтверском анализом.  Користи се код исхемијске болести срца, кардиомиопатија разног порекла, миокардитиса, као и могуће кардиотоксичности цитостатика код онколошких пацијената. Ове дијагностичке методе омогућују да се са сигурношћу донесе коначна одлука о даљем начину лечења пацијената – хирушко или медикаментозно.

Повезане вести