У плану реконструкција 55 железничких станица – (видео)

foto: Prtsc You tube

„Инфраструктура железнице Србије“ планира да ове године уреди 55 железничких станица.Зашто је важно: Бољи услови за путнике, али и за рад железничара.

То је предвиђено тенедером за израду техничке документације и надзор над радовима на реконструкцији и санацији 55 железничких станица и објеката широм наше земље који је расписала „Инфраструктура железнице Србије“. Рок за отварање понуда је 13. јун 2022. године.

Процењена вредност посла је 360 милиона динара, а средства је наменски обезбедило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Од тог износа, 30 милиона динара опредељено је за израду документације и надзор над радовима , док је 330 милиона динара обезбеђено за само извођење радова на санацији и реконструкцији станичних објеката.


У плану је сређивање укупно 55 железничких станица и станичних зграда. Планирано је уређење укупно 52 железничке станице, и то: Пожаревац, Овча, Каона, Шабац, Смедерево, Раља, Мала Крсна, Ковачица, Радинац, Путинци, Качарево, Дебељача, Штитар, Рума, Платичево, Сремска Митровица, Вогањ, Шид, Мартинци, Сопот Космајски, Лозница, Јајинци, Ћуприја, Ниш, Црвени Крст, Прахово, Петровац-Гложањ, Томашевац, Сента, Футог, Бајмок, Кула, Сомбор, Буковачки Салаши, Ратково, Пријепоље Теретна, Пријепоље, Јошаничка Бања, Матарушка Бања, Ластра, Ужице, Управна зграда Ужице, Ужице теретна, Вреоци, Пожега, Златибор, Дивци, Словац, Ваљево, Стапари, Каленићи, Косјерић и Ражана. Поред тога, биће уређене и три железничке управне станичне зграде у Пожаревцу, Руми и Ужицу.

Пројекат предвиђа замену столарије, обнову фасаде, замену кровова, намештаја, санацију надстрешница и уређење простора око станичних зграда, као и замену инсталација, али и топлификацију где то буде потребно.

Повезане вести