У завршној фази испитивање 40 нових система за Војску Србије

foto: Ministarstvo odbrane

Технички опитни центар (ТОЦ) завршава испитивања више од 40 система који би ускоро требало да се нађу у наоружању Војске Србије.Зашто је важно: У ТОЦ је уложено више од 186 милиона динара за потребе унапређивања ове установе која има једну од кључних улога у модернизацији Војске Србије.

У Центру за испитивање наоружања и војне опреме “Никинци“ испитују се средства наоружања, међу којима су снајперска и модуларна пушка 7-62 милиметра за потребе „Заставе“, као и вишецевни ракетни систем „Морава“, а тренутно су на интерним испитивањима код ВТИ модернизовани „ОГАЊ“ и други системи.

На полигону за испитивање теренских карактеристика БОВ точкаша проверава се савладавање вертикалних успона, бочног нагиба и водене препреке, а на депласману „С“ испитивање ракете 128 мм побољшаних карактеристика, оптоелектронских система, модернизоване „маљутке“ 2Ф, модудуларних пушака и снајперских пушака, као и балистичке заштите на исечку оклопа возила „Лазар 3“.

У току је и више тестирања неколико савремених система наоружања која развија Војнотехнички институт са својим кооперантима у индустрији за потребе Војске Србије. Реч је о интегралним испитивањима у којима више командно-информационих извиђачких платформи, на симулираном командном месту, припремају тактичку симулацију, а затим се издају задаци беспосадним платформама, конкретно, беспосадном возилу „Милош“, да оствари одговарајући задатак. Оваква испитивања константно трају до пријема наоружања у Војску Србије. У ТОЦ-у не само да се испитује наоружање, већ се се увежбавају и заједничка дејства оператора различитих система наоружања.

ТОЦ има важну улогу у модернизацији Војске Србије, јер његови стручњаци испитују својства сваког комада наоружања и војне опреме предвиђену за војску. У наоружање, односно, употребу званично улазе тек после верификације у овој установи.

Повезане вести