Унапређење опреме и људства најважније ставке војног буџета (фото)

Буџет Министарства одбране Републике Србије за 2023. годину износи 160 милијарди динара, односно око 1,3 милијарде евра, што је око два одсто пројектованог БДП-а.Зашто је важно: Обезбеђена средства биће у највећој мери употребљена за даље опремање војске и улагања у наменску индустрију.

Приоритет који је постављен у Министарству одбране је наставак модернизације и опремања, као и повећање оперативне способности свих родова Војске, као и повећање примања и побољшање животног стандарда њених припадника.

Министарство одбране очекује испоруке војне опреме која је раније договорена и плаћена. Такође, планиране су нове набавке опреме и наоружања.

У војном буџету за ову годину изузетно велики удео имају инвестиције –  44,9 одсто, следе трошкови људства – 39,5 одсто, операције 14,8 одсто и изградња 0,8 одсто.

Практично, Србија ће у 2023. години издвојити 0,9 одсто за набавку новог наоружања и изградњу недостајуће инфраструктуре.

Према доступним подацима, НАТО стандард и препорука за чланице ове организације је управо издвајање око 2 одсто бруто домаћег производа земље за одбрану, док је уобичајно улагање у инвестиције око 20 одсто укупног војног буџета.

Према подацима НАТО алијансе, у претходној 2022. години, Хрватска је издвајала 2,03 одсто БДП-а за одбрану, Румунија 1,99 одсто, Мађарска 1,55 одсто, Словенија 1,22 одсто, Црна Гора 1,75 одсто, Северна Македонија 1,78 одсто, а Албанија 1,62 одсто.

Повезане вести