Усавршени систем „Огањ“ највећи помак у ракетној артиљерији – (видео)

Foto: Ministarstvo odbrane

Увођењем у наоружање Војске Србије модуларног самоходног вишецевног ракетног лансера ЛРСВМ М18 „Огањ“, ракетна артиљерија добиће сасвим нове могућности, какве до сада није имала. Један од највећих помака у модернизацији овог ефикасног оруђа биће направљен у коришћењу палете пројектила – моћи ће да испаљује и вођене ракете.Зашто је важно: Ракетна артиљерија има важну улогу у…

Прототип ЛРСВМ М18 „Огањ“ настао је модернизацијом самоходног вишецевног лансера ракета СВЛР „Огањ“ 128 мм М77, тј. демонтажом појединих његових склопова и уградњом нових.

Носилац развоја модуларног „Огња“ је Војнотехнички институт, систем интегратор–произвођач „Прва петолетка – Наменска“ Трстеник, а међу већим кооперантима Одбрамбене индустрије, који су учествовали у овом пројекту су „Застава ТЕРВО“ и „ФАП Прибој“.

Модуларни „Огањ“ је модернизована верзија са оклопљеном панцирном кабином, која штити посаду од гелера и пушчане муниције. Овај модел, осим што има нови инерциони навигациони систем (ИНС) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, обезбедио је оно што је у модерном ратовању, где се рачуна сваки минут и секунда, најважније – далеко већу брзину употребе.

Реч је о високо аутоматизованом оруђу које ће значајно унапредити способности наше артиљерије, пре свега драматичним скраћивањем припреме за отварање ватре. Од тренутка издавања команде до спремности за дејство, модуларном „Огњу“ потребно је три минута, док је „Огњу“ М77 потребно знатно више.

Увођењем модернизованог „Огња“ у наоружање Војске Србије, ракетна артиљерија биће значајно ојачана имајући у виду да је то наше прво артиљеријско оруђе које осим постојећих невођених ракета, укључујући и ракете домета 40 километара, које су већ развијене и ракета домета 50 километара, може да гађа и вођеним ракетама.

foto: Ministarstvo odbrane

У оквиру рада на развоју оруђа, интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење и вођење ракете, као што је ракета „АЛАС“. Средином јуна 2020. у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ из контејнера монтираног на лансеру модуларног „Огња“, премијерно је и успешно изведено лансирање програмски вођене ракете система „АЛАС“, као и гађање са ракетама „Град“, што представља основу за даље усавршавање. У Војнотехничком институту развијају се и ракете „Kошава 1“ и „Kошава 2“, чиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара и оне ће имати бојеве главе велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте.

 Модернизацијом овог оруђа добијен је усавршени систем који поседује: аутоматску нишанску линију, оријентацију и навигацију, могућност коришћења различитих контејнера са различитом муницијом, скраћење времена припреме и отварања ватре, већу заштиту чланова посаде, могућност самосталне борбене мисије и спрегнут рад са универзалном покретном артиљеријском рачунарском станицом (УПАРС).

Комплетно системско опремање артиљерије Војске Србије један је од приоритета у опремању, а осим модернизованог оруђа попут модуларног „Огња“, нових рачунарских система за управљање ватром, планирано је увођење и нове генерације муниције.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести