Ускоро реновирање и доградња Клиничког центра Крагујевац

foto: Klinički centar Kragujevac

У Клиничком центру Крагујевац очекују скорију реконструкцију и доградњу постојећих капацитета.Зашто је важно: Улагање веће од 60 милона евра обезбедиће најбољу здравствену негу грађанима Крагујевца и околних места, који се лече у овом клиничком центру.

Радови на доградњи и реконструкцији Клиничког центра у Крагујевцу би требало да почну крајем јуна ове године. Пројектом модернизације крагујевачког Универзитетског клиничког центра предвиђено је да се изгради нови објекат, али и да се реконструише постојећи и заврши економско технички блок. План је и да се надогради поликлиника на постојећем Ургентном центру.

Биће изграђени и пратећи објекти, машинско техничка станица, подстанице медицинских гасова, трафо-станица и објекат за одлагање и третирање медицинског отпада.

Зграда ће се простирати на 20.000 квадрата, и то на седам спратова са поткровљем. Капацитет нове зграде биће 395 кревета, од чега 106 кревета интензивне неге, 37 полуинтензивне и 252 за стандардну негу. Након тога, следи реконструкција постојећих објеката, као и надоградња изнад Ургентног центра, 2.600 квадрата.

Према плановима, у подруму ће бити стерилизација, са две ангио сале, мултислајсним скенером и два нова рендгенска апарата, ултразвучном дијагностиком и лабораторијом. У приземљу ће бити Ургентни центар, са две одвојене операционе сале, дијагностиком која подразумева мултислајсни скенер и ултразвук и кабинети у којима ће се радити ендоскопске процедуре.

За реконструкцију Клиничког центра Крагујевац, као и клиничких центара у Новом Саду и Нишу, те Клиничког центра Србије, држава је од Европске инвестиционе банке, још у децембру 2006. године, добила кредит.

Први спрат је резервисан за операциони блок са четири сале и интензивном негом. Други спрат је за неуро и васкуларну хирургију, на трећем је неурологија, четвртом кардиологија, а на петом заједно пулмологија и Центар за грудну хирургију. У поткровљу мањи амфитеатар за предавања, јер је ова установа база Медицинског факултета.

Повезане вести