Успешна прва година спровођења Националног програма „Србија против рака“

foto: pexels

Национални програми скрининга за рано откривање карцинома дојке, грлића материце и дебелог црева у првој години спровођења постигли планиране резултате обухвата становништва.Зашто је важно: Премашено је 20 одсто обухвата грађана из циљних група, а планира се и повећање броја домова здравља у којима ће се спроводити ти програми, као и још већи обухват становништва које…

У току је јавни позив Министарства здравља за пријаву пројеката за реализацију Националног програма „Србија против рака”.

На скрининг рака дојке позивају се жене од 50 до 69 година. Овај скрининг се спроводи у 27 домова здравља, и према плану активности у првој години спровођења очекивани обухват је 20 одсто жена наведене циљне групе.

Позивом на скрининг рака дојке обухваћено је 36,9 одсто жена (64.808), од којих се одазвало 37,7 одсто. У 2014. години овај скрининг спроводиће се у 41 дому здравља.

Скрининг рака грлића материце спроводи се у 12 домова здравља и на њега се позивају жене од 25 до 64 године. Позивом је обухваћено 48 одсто жена циљне групе (87.875), од којих се одазвало 47,9 одсто. Према плану за текућу годину, овај скрининг спроводиће се у 42 дома здравља.

Жене и мушкарци од 50 до 74 године позивају се на скрининг карцинома дебелог црева. Овај скрининг спроводи се у 20 домова здравља. Позивом је обухваћено 14,7 одсто грађана (36.862), од којих се одазвало 61,4 одсто позваних. У 2014. години овај скрининг ће се спроводити у 31 дому здравља.

Министарство здравља је, у оквиру подршке спровођењу Националног програма онколошке здравствене заштите „Србија против рака“, упутило јавни позив здравственим установама за пријаву пројеката за реализацију тог програма.

Пројекте могу пријавити све заинтересоване здравствене установе секундарног и терцијарног нивоа здравствене заштите из Плана мреже здравствених установа. Пријаву пројекта могу заједнички поднети две или више здравствених установа.

На основу специфичних циљева Националног програма онколошке здравствене заштите „Србија против рака”, Националног програма раног откривања карцинома дојке, Националног програма раног откривања карцинома дебелог црева и Националног програма раног откривања карцинома грлића материце, приоритет у финансирању имаће они пројекти чије активности предвиђају:

– јачање капацитета здравствених установа за спровођење скрининга у погледу обезбеђивања довољног броја обученог кадра,

– успостављање контроле квалитета услуга у спровођењу скрининга,

– унапређење квалитета живота оболелих од малигних болести и њихових породица.

Министарство здравља је, у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље и здравствених установа, у децембру 2012. године започело спровођење организованих скрининг програма рака дојке, рака грлића материце и рака дебелог црева.

Од 1. јула 2013. године део активности у области скринига спроводи Канцеларија за скрининг рака у Институту за јавно здравље Србије.

Национални програм „Србија против рака“, као и национални програми за рано откривање рака грлића материце, дојке и дебелог црева, представљају одговор наше земље и домаћег здравственог система на изазов који пред сва одговорна друштва Европе и света поставља чињеница да су, међу хроничним незаразним болестима, управо малигне болести један од најчешћих узрочника обољевања и смртности.

Повезане вести