Уз нове маневарке бољи теретни саобраћај на пругама

Foto. Infrastruktura železnice Srbije

Две нове дизел – електричне маневарске локомотиве за потребе „Инфраструктуре железнице Србије“ стигле су у Србију, само неколико дана након проглашења ванредног стања у нашој земљи због пандемије короне. Чешка компанија „ЦЗ Локо“ испоручила је нове маневарке пре рока.Зашто је важно: Ефикасније и боље ће моћи да се организује теретни саобраћај на пругама, бржим формирањем…

Уговор о испоруци две локомотиве „Инфраструктура железнице Србије“ и чешка компанија „ЦЗ Локо“ потписали су фебруара 2019. године, а рок за њихову испоруку био је 14 месеци. Ове две локомотиве коштају 2,1 милион евра.

Локомотиве су стигле у станицу Београд Ранжирна у Макишу. Чешки стручњаци организоваће обуку српских железничара за рад са новим локомотивама тек када се ситуација са пандемијом опасног вируса нормализује. Затим следи и добијање свих потребних дозвола за саобраћај.                                    

Нове локомотиве намењене су за маневарски рад и вучу теретних возова брзином до 60 километара на сат. Захваљујући новим локомотивама, „Инфраструктура железнице Србије“ ће много ефикасније и боље моћи да организује теретни саобраћај на својим пругама, бржим формирањем возова и краћим задржавањем вагона на колосецима. То ће допринети и знатно квалитетнијем пријему и отпреми железничких композиција, пре свега у ранжирним станицама, као и у станицама са великим обимом рада. „Инфраструктура железнице Србије“ ће бити у могућности и да оператерима у робном саобраћају пружи услугу на знатно вишем нивоу него до сада.

Нове маневарке одговарају свим међународним и домаћим стандардима, а уграђена опрема и делови су од реномираних светских произвођача. Процена је да ове локомотиве могу да буду у саобраћају и до 30 година.

Повезане вести