Vinci постао оператер аеродрома Никола Тесла

foto: Aerodrom Nikola Tesla

Компанија Vinci Airports Serbia“ d.o.o. Beogrаd  уплатила је данас једнократну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра, сходно Уговору о концесији и од поноћи постаје оператер аеродрома Никола Тесла на период од 25 година.Шира слика: Република Србија остаје власник аеродрома, а је током периода трајања Концесије Vinci дужна је да уплаћује концесиону накнаду сваке…

Укупна вредност трансакције је 1,46 милијарди евра и представља прву концесију тако велике вредности икада спроведене у Србији.

На данашњој седници Владе Србије констатовано је да су Vinci и мајка те компаније, Vinci Airports S.A.S испуниле све претходне услове из Уговора о концесији за финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, одржавање и управљање инфраструктуром аеродрома „Никола Тесла“ и обављање делатности оператера, потписаног 22. марта ове године.

Најављено је да ће у првих пет година бити извршена санација и реконструкција главне полетно-слетне писте, изградња уметнуте полетно-слетне писте, изградња нових рулних стаза и реконструкција постојећих, изградња брзих излаза са писте, реконфигурација терминала, изградња нових објеката и унапређење система.

Саопштено је и да Vinci планира да аеродром „Никола Тесла“ постане регионално чвориште као и да се број путника који га користе повећа три пута током периода трајања Концесије.

Vinci  је саопштио да је узео кредит од укупно 420 милиона евра, уз максимално време доспећа од 17 година, код четири мултилатералне институције: Међународне финансијске корпорације (ИФЦ), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Француске агенције за развој посредством филијале Пропарцо и Немачке организација за улагање и развој (ДЕГ) и шест комерцијалних банака (Unicredit, Intensa, Erste, Société Générale, Kommunalkredit и CIC)

Ти ће кредити, заједно са власничким капиталом који улаже Vinci  омогућити финансирање права на иницијалну концесиону накнаду у износу од 501 милион евра, као и радове на проширењу, модернизацији аеродрома, предвиђено уговором.

ЕБРД је саопштила да ће аеродром „Никола Тесла“ бити трансформисан у модеран транспортни центар за Србију и регион захваљујући великом инвестиционом програму, којем та банка доприноси кредитом у износу до 72 милиона евра и синдицираним кредитом од 110 милиона евра.

Компанија Vinci је глобални оператер који послује у 12 земаља укључујући Србију, управља са 45 аеродрома и запошљава 12.000 људи. Та компанија је на својим аеродромима у 2017. години имала 180 милиона путника и остварен приход од 1,4 милијарде евра.

Vinci је у јануару 2018. изабран за концесионара аеродрома „Никола Тесла“ путем јавног тендера, чиме је преузео обавезу да инвестира у модернизацију аеродрома. Инвестиције ће обухватити реновирање путничких терминала, проширење капацитета и побољшање услуга и објеката, као и побољшање еколошких стандарда.

Аеродром „Никола Тесла“ Београд је највећи аеродром у Србији и укупан путнички саобраћај у 2017. години износио је 5,34 милиона, а теретни саобраћај преко 19.750 тона.

Повезане вести