Војна полиција јача за америчка оклопна возила Ленко „BearCat“ G3

foto: Ministarstvo odbrane

Војска Србије набавила савремена оклопна возила, која ће за извршавање задатака убудуће користити Војна полиција.Зашто је важно: Нова савремена возила делимично су заменила једино оклопно возило у саставу Војне полиције – БОВ М-86, наслеђенo још из времена ЈНА.

На приказу способности Војске Србије „Штит 22″ промовисана су набављена оклопна возила „беркет G3“ (BearCat ), америчке производње, која ће користити Војна полиција ВС. Ово је први пут, са изузетком периода после Другог светског рата, да Војна полиција користи војну технику америчке производње.
Производи их америчка фирма „Ленко Армор“ специјализована за израду лаких оклопних возила за специјалне јединице војске и полиције.

Оклопна возила „беркет“ одликује висока проходност и балистичка заштита, могућност извршења блокаде и безбедан прилаз блокираним објектима па имају одличну примену и у урбаним и у руралним срединама, а њиховим увођењем у употребу значајно су унапређене способности јединица Војске Србије за реализацију специфичних војнополицијских задатака.

Возило „беркет“, зависно од опреме, обавља различите задатке. Може да превезе 10 до 12 потпуно опремљених војника. Поседује погон на сва четири точка и дизел мотор В8. Максимална брзина кретања на путу је изузетно велика за овај типо возила – 145 километара на час.

Најчешћи корисници возила у САД су специјалне полицијске јединице СWАТ, ФБИ, Homeland security и канцеларије службе „Амерички шерифи“ (US Marshalls). У америчкој војсци САД корисници су јединице које су задужене за обезбеђење аеродрома, најважнијих стратешких објеката, конвоја и за мисије брзог реаговања.

Повезане вести