Војсци Србије испоручени први руски тенкови Т-72

foto: Ministarstvo odbrane

Оперативне способности Војске Србије значајно су повећане испоруком 11 савремених тенкова Т-72 МС, руске производње, које је Руска федерација донирала нашим оружаним снагама.Зашто је важно: Војска Србије први пут је добила тенк са активно-реактивним оклопом, који значи пуно за безбедност посада. Копнена војска тиме је добила важан ресурс, који је драстично повећао њену борбену моћ.

Испоручена ратна техника део је ширег пакета руске донације која ће обухватати укупно 30 тенкова овог типа, који ће бити окосница новоформираног истоименог тенковског батаљона стационираног у Нишу. Донација је део споразума о војно-техничкој сарадњи између Србије и Русије, која, између осталог, укључује и испоруку ловачких авиона миг-29 и борбених возила БРДМ.

Руски тенкови Т-72, у модернизованој варијанти МС, који се сматрају једним од најбољих тенкова који су ударна снага копнене војске, а располажу активним оклопом, као и убојитим наоружањем чији је основ топ калибра 122 милиметара  са могућношћу лансирања ракета из цеви топа. Такође, тенк има и спрегнути митраљез 7,62 милиметра, који се налази уз цев топа и прати окретање куполе, као и митраљез калибра 12,7 милиметара на врху, који се окреће независно од куполе.

Повезане вести