Војска добила нове униформе, ципеле и чизме – видео

foto: Ministarstvo odbrane

Војска Србије добила је нове, посебно дизајниране маскирне униформе, које су презентоване у Дому Гарде у Топчидеру.Зашто је важно: Сваки припадник Војске Србије има најмање два комплета униформе М-10, један комплет униформе М-93, најмање један пар летњих и зимских чизама, један пар ципела, а ако је припадник неке од специјалних јединица има и посебне комплете…

Сада сваки припадник Војске Србије, од припадника пешадијских јединица до припадника специјалних бригада, има униформу прилагођену њему, његовим потребама – униформу коју су надлежни дизајнирали управо на основу њихових потреба. У комплет војничке одеће и обуће уведене су летње чизме и војничке ципеле.

Развој војних униформи и опреме за војску је сталан и константан задатак, при чијем извршењу се води рачуна да се испуне сви тактичко-технички захтеви корисника одеће и опреме која се уводи у употребу. У том смислу, примењене технологије одговарају актуелном тренутку. Степен заштите корисника – од маскирне заштите до заштите тела од утицаја околине, топлоте, хладноће и свега осталог ради обезбеђења оптималних услова за извршење задатака је такав да можемо да будемо задовољни у смислу тренутно постигнутог стања. 

Посебно су промовисане униформе за извиђачке, диверзантске и падобранске јединице која има 26 делова у свом комплету. Овај комплет развила је домаћа индустрија, а у изради су први пут учествовали извиђачи, диверзанти и падобранци са својим искуствима. Нова униформа намењена припадницима Војне полиције М-19, састоји од 28 делова и да, такође, има четири варијанте, у зависности од врсте и услова задатака.

video: Ministarstvo odbrane

Повезане вести