Војска опремљена са нових 30 средстава наоружања и опреме – (фото+видео)

Војска Србије током 2022. године увела је више од 30 различитих средстава новог и модернизованог наоружања и војне опреме.Зашто је важно: Набавка новог наоружања део је сложеног процеса модернизације оружаних снага, који интензивно траје од 2016. године. Његова окосница је унапређење постојећег перспективног наоружања и набавка новог из домаћег развоја.

Војска Србије од ове године јача је за низ нових оружја и оруђа, од којих поједина никада у историји нису виђена на овим просторима. Најважније средство војне технике је кинески ракетни систем ФК-3, који је промовисан на приказу способности „Штит“, одржаном на батајничком аеродрому 30. априла 2022. године.

Способности оружаних снага драстично су повећане завршетком модернизације авиона Миг-29, који су под ознаком „СМ“ постали вишенаменски борбени авиони, подједнако ефикасни у ваздушним борбама као и дејствима по циљевима на земљи.

У Војску Србије, после свих потребних тестова, уведена су модернизована борбена оклопна возила БОВ – КИВ, „Милош“, „Лазар 3“, самоходна хаубица „нора“ Б52 М15, самоходни вишецевни лансер ракета 128 милиметара М-17 „огањ“. Овој техници у јединицама ВС придружени су и модернизовани противавионски систем БОФОРС-ПАСАРС, даљински контролисана борбена платформа „Милош Н“, радио уређаји „Талес“, као и савремене компоненете АБХО опреме, прешадијско наоружање и средства за обуку.

Војнотехнички институт после ригорозних испитивања усвојио је укупно 33 нова типа наоружања.

video: Ministartstvo odbrane

Повезане вести